Закриват специалността „Туризъм" в кърджалийския филиал на Пловдивския университет

Снимка: Туристически портал – Кърджали
22 Юни 2018, Петък

Според общински съветник в местния парламент, решението е крайно необмислено, като се имат предвид многобройните археологически забележителности в региона

Автор: Десант

„С недоумение научавам, че за учебната 2018/2019 година от държавния план-прием на Пловдивския университет – филиал „Любен Каравелов” – Кърджали е отпаднала специалността „Туризъм” и не е обявен държавен план-прием за нея.

Предвид перспективите, свързани с развитието на културно-историческия туризъм в регион Източни Родопи, намирам това действие на МОН за крайно необмислено” – това алармира в отворено писмо до медиите, Общинския съвет – Кърджали, кърджалийския областен управител и Регионалното управление на образованието кърджалийският общински съветник Георги Кючуков.

По думите му, нарастващият брой хотели свидетелства за все по-развиващ се хотелиерски бизнес в зоните за отдих край яз. „Кърджали” и яз. „Студен кладенец”. В добавка към това той споменава и многобройните археологически забележителности, сред които несъмнено най-известен е АК „Перперикон”.

Благоприятно върху развитието на туризма в региона на Източни Родопи се явява и удобният и бърз достъп до Егейско море през прохода Маказа. Така че той намира, че е налице неотложна необходимост от добре подготвени кадри, които да предоставят туристически услуги в този край на България.

„Огромният туристически поток, който преминава през града ни, трябва да бъде привлечен с качествено  обслужване, предоставено от образовани и компетентни хора. В противен случай целият този поток от туристи само ще преминава през града ни, ще създава задръствания по пътищата ни, но няма да създава поминък и възможности за по-висок стандарт на живот за местните хора” – категоричен е Кючуков.

Той припомня, че с промените в Закона за туризма, екскурзоводско обслужване могат да предоставят само завършилите висше образование. Това е възможно чрез ПУ, филиал „Любен Каравелов”- висше учебно заведение в Кърджали с десетгодишна практика в подготовката на студенти по специалността „Туризъм”, т.е. кадри за нуждите на туризма и превръщането на регион Източни Родопи в още по-атрактивна туристическа дестинация.

Като председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание в местния парламент, Кючуков призовава колегите си да излязат с искане да бъде обявен държавен план-прием по специалност „Туризъм” в кърджалийския филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Категории: Новини

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *