Закриват специалността „Туризъм" в кърджалийския филиал на Пловдивския университет

Снимка: Туристически портал – Кърджали
22 Юни 2018, Петък

Според общински съветник в местния парламент, решението е крайно необмислено, като се имат предвид многобройните археологически забележителности в региона

Автор: Десант

„С недоумение научавам, че за учебната 2018/2019 година от държавния план-прием на Пловдивския университет – филиал „Любен Каравелов” – Кърджали е отпаднала специалността „Туризъм” и не е обявен държавен план-прием за нея.

Предвид перспективите, свързани с развитието на културно-историческия туризъм в регион Източни Родопи, намирам това действие на МОН за крайно необмислено” – това алармира в отворено писмо до медиите, Общинския съвет – Кърджали, кърджалийския областен управител и Регионалното управление на образованието кърджалийският общински съветник Георги Кючуков.

По думите му, нарастващият брой хотели свидетелства за все по-развиващ се хотелиерски бизнес в зоните за отдих край яз. „Кърджали” и яз. „Студен кладенец”. В добавка към това той споменава и многобройните археологически забележителности, сред които несъмнено най-известен е АК „Перперикон”.

Благоприятно върху развитието на туризма в региона на Източни Родопи се явява и удобният и бърз достъп до Егейско море през прохода Маказа. Така че той намира, че е налице неотложна необходимост от добре подготвени кадри, които да предоставят туристически услуги в този край на България.

„Огромният туристически поток, който преминава през града ни, трябва да бъде привлечен с качествено  обслужване, предоставено от образовани и компетентни хора. В противен случай целият този поток от туристи само ще преминава през града ни, ще създава задръствания по пътищата ни, но няма да създава поминък и възможности за по-висок стандарт на живот за местните хора” – категоричен е Кючуков.

Той припомня, че с промените в Закона за туризма, екскурзоводско обслужване могат да предоставят само завършилите висше образование. Това е възможно чрез ПУ, филиал „Любен Каравелов”- висше учебно заведение в Кърджали с десетгодишна практика в подготовката на студенти по специалността „Туризъм”, т.е. кадри за нуждите на туризма и превръщането на регион Източни Родопи в още по-атрактивна туристическа дестинация.

Като председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание в местния парламент, Кючуков призовава колегите си да излязат с искане да бъде обявен държавен план-прием по специалност „Туризъм” в кърджалийския филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Категории: Новини

1 Коментар

Adriene Sivalia · 03.09.2023 на 11:44

Everything is very open with a very clear explanation of the issues. It was really informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing!
דירות דיסקרטיות בתל אביב

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *