На обекта няма екскурзовод!

Телефони за предварителни заявки:

0886786709, 0885924859 –        Георги Кючуков

0886508543- Веселина Кючукова

Ще се радваме да Ви бъдем полезни!

Според изследователите манастирът „Свети Йоан Продром“ през 11-14 век е бил епископски център за областта Ахридос. Затова свидетелстват уникалните археологически находки, намерени в храма и около него, също и петте зидани гробници, разкрити вътре в храма. От тези гробници  – четири са били на висши духовници, а за петата се предполага, че е била на виден светски аристократ. Една от намерените в църквата гробници е била затворена херметически. При отварянето й, са открити мощите на висш християнски духовник, датирани в периода –края на 12-ти и началото на 13-ти век. В гроба са намерени още: златотъкан епитрахил и кръст от плат, в който са зашити църковни мощи. Само на четири места в света има запазени такива находки и едното от тях е тук, в България.

Според археологическите проучвания храмът е унищожен в началото на 13-ти век от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход. За кратко е възстановен и окончателно превърнат в руини и изоставен по време на османската инвазия в Родопите.

За да бъде разкрит и реставриран окончателно през 2000 г. Днес този средновековен храм е действаща църква и духовно средище за жителите на гр. Кърджали. Включен е в 100-те национални обекта на България.