Бронзови кръстове, керамика и накити от 13-14 век са открили археолози при разкопки на средновековен квартал в Перперикон. Кръстовете са били нарязани в края на 14 в. по време на превземането на града. Учените работят вече трета поредна година в южния квартал на светилището-западно и северно от голямата базилика, която бе открита през 2016 година. Според Овчаров средновековният квартал е изключително интересен, въпреки че не е изящен от гледна точка на архитектурата.

„Той е важна страница от историята на древния град, защото това е времето, което е най-осветено. Има и много детски гробове. Самият квартал пък се намира буквално на десетина метра от главната порта на двореца светилище, която е най-трудна за проучване“, коментира Овчаров. Само малка част е разкривана преди време от наши учени. От разкопките тогава обаче е изчезнала цялата документация.

Според археолога тракийският дворец светилище е уникален само по себе си. Той е под формата на буквата Т, а цялостният ансамбъл се състои от няколко корпуса, свързани помежду си. Общата площ само на приземния етаж е близо 1000 кв/м, но археолозите предполагат, че има поне още два етажа. Долният пък се състои от около 20 помещения.

Главната част в двореца пък е церемониална тронна зала, дълга около 30 метра.

В двореца има и два храма. Единият най-вероятно е бил посветен на бог Митра, а другият-на мъртвите. Към вторият пък има 12 гробници с подземия, но те са били ограбени. Особено интересна според археолога е залата с олтара, която е свързана с двореца. Тя е висока 3 метра и се предполага, че е използвана за прорицания.

„В нея се е правил този винено-огнен обряд, за който още преди години учените Александър Фол и Иван Маразов обясняваха, че по този начин при траките са се правили гаданията. Всичко това ни кара да смятаме, че това прорицалище е на тракийския Дионис, описан от Херодот“, обясни Овчаров. По думите му светилището е възникнало на прехода между бронзовата и желязната епоха, в края на II и в началото на I Хил. пр.н.е.
Проучването на скалнияград продължава вече 19 години, като историята ще бъде описана в книга от проф. Овчаров. Разкопките този сезон приключват след около месец, като от 3-4 години в работата си учените използват задължително дронове.

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *