Разкопки на изключително интересен археологически обект на десетина км източно от Златоград в землището на с. Бенковски започват този месец. За пръв път той е проучван от проф. Николай Овчаров през 2004 г., когато на малък хълм историкът разкрива останките на няколко сгради от тракийската епоха.

Намираните многобройни монети и керамика ги датират в последните векове на старата ера. Разкопките са подновени през 2017 г. от доц. д-р Здравко Димитров. Очаква се през октомври те да завършат и обектът да покаже своите тайни.

Междувременно при направени обхождания се откриха останките от мощна крепостна стена, която вероятно затваря отвсякъде сградите на хълма. Според огледа на повърхността тя има дължина над 500 м. „Всичко това ни кара да мислим, че става дума за важен обект от тракийската епоха в Средните Родопи, който се датира най-общо в ІV-ІІІ в. пр. Хр. Не е изключено това да е тракийска царска резиденция, подобна на онези в местността Кози грамади в Средна гора, край Копривщица и Синеморец, както и до Мандренското езеро до Бургас. Според лаконичните сведения на древните историци различните тракийски царе живеели в укрепени замъци, наречени тюрзиси. В тях е имало задължително приемна зала за пиршества и главното светилище“, обяснява Овчаров.

В подкрепа на тази хипотеза има още един факт. През 2016 г. в подножието на хълма екипът на археолога Любен Лещаков разкри богат гроб на тракийска принцеса от ІV-ІІІ в. пр. Хр. с многобройни сребърни накити – пръстени, диадема и др. Положена върху лицето монета на древногръцкия град Маронея дава точна датировка.

Оказва се, че този некропол се намира в обхвата на откритата крепостна стена. Така се оформя структурата на комплекс, който навярно се е състоял от резиденция и светилище на върха, некропол в подножието и мощна крепостна стена, която го е ограждала отвсякъде.

Проучванията се финансират от известния златоградски бизнесмен родолюбец Александър Митушев. Те, разбира се, ще бъдат наблюдавани и от първия разкопвач на обекта проф. Николай Овчаров.

Категории: Новини

3 Коментара

pgslotvip · 05.03.2021 на 5:51

Hi there, I want to subscribe for this web site to get hottest updates, therefore where can i do it please assist. Robbi Cleavland Mecke Anne Renaud Lukasz

Buy Now · 05.03.2021 на 9:03

This title is the sweetest. Twinkle Falls sounds like a place I want to be :p Paloma Ced Starbuck

pubg mobil uc · 06.01.2024 на 3:48

Thank you so much!

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *