В продължение на 6 хилядолетия този край е бил люлкa на различни цивилизации и култури. Най-ранното поселище в тези земи е от епохата на ранния неолит – 6 хил. пр. новата ера, а неговите останки се намират в центъра на съвременния град. При разкопките е открит един от емблематичните за този исторически период в България паметници – амулет от нефрит, изработен във формата на свастика. Разливите на р. Арда унищожават поселището от неолита.

През хилядолетията центърът на живота в долината на р.Арда се е премествал по двата й бряга. Тук се срещат цивилизациите на траки, елини и римляни, славяни и прабългари, византийци и латини.

Един от първите изследователи на Източните Родопи – Иван Велков – през 1933 г. пише, че в района, ограден от река Арда и нейния десен приток – р. Върбица, е имало следи от две тракийски поселища. В тези поселища са се очертавали ясно улици и постройки. Според него това са едни от първите тракийски селища от градски тип на територията на България.

Градската градина на Кърджали се гордее със своя Паметник на освободителите, издигнат върху тракийска надгробна могила, а в близост е разкрита раннохристиянска гробница.

В 6 век от н.е. по средното течение на р. Арда се заселват славяни, а по-късно и прабългари. Те взаимстват от културата на местното население – траките. Тази територия остава в пределите на Византийската империя до 9-ти век, когато по времето на българския цар Симеон Велики (893-927) е присъединена към царство България. От периода на Средновековието тези земи са част от важен християнски център. Територията на Източни Родопи е обозначавана в Средновековието с имената Ахридос и Мора.

Около построената през 9-ти век църква „Свети Йоан Предтеча“ , намираща се на южния бряг на р. Арда, през следващите векове се развива укрепен манастирски комплекс. В периода 11-14 век за този манастир се предполага, че е епископският център на областта Ахридос. Областен административен център в периода 12-14 век била крепостта Мнеакос /Моняк/, споменавана в средновековните хроники като най-големия град на Ахридос. Поради важното си стратегическо и стопанско значение земите в Източните Родопи са били непрекъснато подлагани на вражески нашествия.

Легендите, подкрепени с материални доказателства, разказват, че в 14 век защитник на местното население от постоянно враждуващите помежду си български и византийски феодали бил възпетият от народа Момчил Юнак. Името му е свързано с първата съпротива на местното население срещу нашествието на османските турци. През 1370-1371 г. родопчани водят героични битки, за да възпрат набезите на османлиите. Голяма част от населението е избито, поробено или асимилирано. Друга част от местното население успява да намери закрила в непристъпните пазви на Родопите, за да стане пазител на българското.

Руско-турската освободителна война вдъхва нови надежди за свобода на родопчани, но несправедливият Берлински договор оставя обширни български земи, в това число и Кърджалийския район, под турско владичество. Дългоочакваната свобода идва чак след Балканската война – 21.10.1912 г.

Днес гр. Кърджали е областен град – най-големият административен, промишлен, търговски и културен център на Източните Родопи.

Имайте превид, че при желание за посещение на гр. Кърджали може да си наемете екскурзовод! Ако решите, че такъв би ви бил много полезен може да се свържете с нас на телефоните за предварителни заявки: 0886786709, 0885924859 – Георги Кючуков; 0886508543 – Веселина Кючукова. Ще се радваме да Ви бъдем полезни!